2013. november 04., hétfő 13:38

Drága Opcióm: Lehívjalak Vagy Lezárjalak?

Értékelés:
(0 szavazat)

Mi a különbség az opció vétele / eladása illetve lehívása között?

Tehát nézzük, hogy tudsz “megszabadulni” egy opciótól és mikor lesz az profitábilis. Az alábbiakban három alapvető módszert mutatok be arra, hogyan lehet egy opciós ügyletből kiszállni.

Opció lezárása

Azaz opció vétele esetén azt el kell adni, kiírása esetén azt vissza kell venni. Ez ugyanolyan, mint a long részvényt a short zárja ki, a shortot pedig a long. Kivéve ugye az FX piacon, ahol hedge ügyletként is futhat a kettő. A szabályozott piacon, vagyis a tőzsdén nincs ilyen formában hedge ügylet. Ha valami long és később beadsz egy short megbízást, akkor lezártad az ügyletet. Gondolj bele a hazai példába: OTP-ből sem lehetsz egyszerre long és short… A legtöbb opciót soha nem hívják le szándékosan. Nyilvánvalóan profit ebben az esetben két szituációban keletkezhet.

Vettél 100-ért egy opciót és eladtad 200-ért.
Kiírtál (eladtál – short) egy opciót 200-ért és visszavetted 100-ért (ld. részvény short).

Fontos eloszlatnom itt egy tévhitet: sokan hiszik, hogy megvették az opciót és annak annyi, azt a pénzt elveszítették. Ez nagyon fals! Menedzselned kell az opciós pozíciódat ugyanúgy mintha FX lenne vagy részvény. Azaz ha bekapcsol a “reménytrading”, akkor sokkal többet fogsz veszíteni, mintha menedzselted volna a pozíciót. Így tehát ha vettél 100-ért opciót, nem kell csukott szemmel végigvárnod, míg elértéktelenedik (ha ellened megy), hanem félúton akár zárhatod is. Tehát ha az alaptermékkel kapcsolatos elképzelésed nem jött be, akkor minek tartanád magát az opciót? Nagyon sok pénzt tudsz úgy megspórolni, ha időben lépsz!

Opció lehívása, azaz jog gyakorlása

Ebben az esetben a megvásárolt opciós jogodat gyakorlod. Azaz ha Call opciót vettél, akkor vételi jogod lesz, ha Put opciót akkor pedig eladási jogod. Ha a jogot gyakorlod, akkor kvázi“átkonvertálod” az opciót alaptermékre, azaz az opció megszűnik létezni és lesz helyette long vagy short alapterméked. Nyilván alapos oka van annak, hogy mikor és miért hív le valaki opciót és váltja át alaptermékre. Egyik ilyen ok lehet pl. az osztalék kifizetése. Én szinte egy kezemen meg tudom számolni, hányszor hívtam le opciót magamtól. Sokszor volt, hogy gyakoroltam jogot, mert a másik oldalon kötelezettségem keletkezett (spread), de ez egy másik téma.

Opció elértéktelenedése

Ha az opcióban nincs valós érték lejáratkor, akkor elértéktelenedik, azaz 0 értékkel fut ki. Tehát ha vettél opciót és nem jött be a számításod, akkor 0-t fog érni az opció lejáratkor, azaz elvesztetted a befektetett prémiumot, azt az összeget, amennyiért vásároltad az opciót. Ha éppenséggel kiírtad az adott opciót, akkor csodálatos, ha elértéktelenedik:). Nézzünk két példát:

Vettél 100-ért opciót, nem jött be és elértéktelenedett = vesztettél 100-at.
Kiírtál 100-ért opciót, neked bejött, vevőnek nem, azaz nála értéktelenedett el = kerestél 100-at.

Tehát ha vételben vagy és úgy értéktelenedik el, akkor vesztettél, de ha kiírtál, akkor kerestél. Mivel az időfaktor állandóan a vevő ellen dolgozik, így én többnyire a kiíró oldalán állok és abból profitálok ha az opció elértéktelenedik.

 

További információ a www.opcioguru.com oldalán.

Tovább a kategóriában: « Day Trader Szabály