2013. október 04., péntek 12:45

Mi az automatizált kereskedelem?

Értékelés:
(0 szavazat)

Mi az MQL?

Az automatizált kereskedelem olyan rendszerek halmazát tartalmazza, amely engedélyezi a számítástechnika által támogatott kereskedelmet. Ez nem egyenlő a megbízások computerizált kivitelezésével, amelyhez egyszerűen egy internetkapcsolat szükséges. Az automatizált kereskedelem használatánál a számítógép megbízásokat hajt végre kérésünknek megfelelően, pontosan azon piaci feltételek mellett, amelyeket előre meghatároztunk. Az automatizált kereskedelem jóvoltából a számítógép is kereskedhet, saját jelenlétünk nélkül is. Természetesen amennyiben mindig mi szeretnénk eldönteni a kereskedés menetét, úgy a számítógép akár csak riasztásra is használható, amikor egy kívánt esemény, ill. valami bekövetkezik.

Belefáradt a várakozásba, amíg az Ön által kiválasztott mozgóátlag keresztezi egymást? Használja az Automatizált Kereskedőt!

De ez nem minden. Az automatizált kereskedésen keresztül komplett új technikai elemzést készíthet az indikátorokból. Ha órákat vesz igénybe a saját technikai indikátorának kiszámítása, miért nem használja a számítógépet? Miért nem hagyja a számítógépet, hogy az Ön által kiválasztott indikátort egyenesen a grafikonon ábrázolja?
Emlékezzen, ha időt spórol, pénzt spórol!


Mi az MQL?

Az MQL egy olyan programozási nyelv, amely megnöveli az X Trader Platform képességeit. A nyelv nagyon hasonlít a széles körben használt programozó nyelvhez, mint a C és hasonló variánsai. Ez teszi az MQL-t könnyen elsajátíthatóvá, elősegítve a profi és amatőr programozók közötti felhasználást. Megfelelő előkészülettel akár heteken belül elsajátítható a programozási nyelv. Már akár az első napon is írhatunk saját, működő, egyszerű parancsokat. Nem lenyűgöző?
Természetesen a sokkal összetettebb Expert advisor-nak több ismeretre van szüksége, de semmit sem kapunk ingyen? Igaz?Honnan ismerem fel az MQL programot?

Az MQL file-oknak két lehetséges végződése lehet:

MQ4 – a forráskódnak
EX4 – összetett programoknak

Jelentős különbséget találunk a két különböző fájlvégződés között. Az előző (mq4) a forrásfájl. Módosítható és átírható azon személyek által, akik ismerik az MQL nyelvezetet. Ez a program forrása. A második az összetettebb fájl. Ebben a kivitelben a program használható a platform által, de ember nem tudja elolvasni. Kereskedelmi MQL programokat ebben a formában küldenek ki.
Azon folyamat, melyen keresztül az ember által olvasott MQ4 formát a számítógép olvasott EX4 formára váltjuk, úgy nevezzük, hogy complilation, amit a későbbiekben fejtünk ki.


MQL Program Típusai 

Szakértő tanácsadók

A Szakértő tanácsadói szkriptek a legérdekesebb MQL szkriptek. Biztosítják a lehetőséget a legjobb belépési pontokra (természetesen amennyiben azt előre beprogramoztuk) A szakértő tanácsadó a befektetői helyett megbízásokat adhat, kimutatást készít vagy a megfelelő információt elküldi a megadott helyre, vagy akár mindkettőt egyszerre. Ez csak attól függ, hogy a befektetőnek mire van szüksége.
Az MQL szakértői tanácsadó többnyire a technikai elemzés indikátorain alapszik, noha számtalan stratégiát teljesíthet, amelyeknek semmi közük nincs a klasszikus technikai elemzéshez.
A szakértői indikátorok példaként az instrumentumok közötti összefüggéseket kiszámítják, kereskedést kezdeményeznek, amennyiben a vizsgált összefüggésben változás következik be. Az MQL lehetőséget biztosít szakértői tanácsadói szkriptek írására, amennyiben összefüggést vél felfedezni több instumentum között. Az MQL használatával még arra is lehetőség nyílik, hogy hálózatokat és más kifinomult metodikát is használjunk adatelemzéshez.


Indikátorok

A technikai elemzés szkriptjei speciális indikátorok, amelyek megrajzolják magát az indikátort (vonalak, pontok, jelek) a grafikonon. Természetesen ez alatt egy algoritmus található. Az algoritmus szabályozza az indikátorok értékét minden egyes lépcsőnél. Például: a mozgó átlag algoritmusa az árakat figyeli egy megadott idősávban. Az árakat összegzi, majd azt az idősávok számával elosztja. A következő ugyanilyen időszakban az algoritmus ugyanezt a feladatot fogja végrehajtani, de az adatokat egy idősávval tovább tolja. Eredményként egy folyamatos vonalat találunk, amely megmutatja a mozgó átlag idősávban realizált értékeit.


Szkriptek

A szkriptek olyan programok, amelyek lehetővé tesznek egyszerű, ismétlődő automatikus műveleteket. Normál esetben, amikor a felhasználó szkriptet futtat, a szkript teszi a dolgát, majd dolga végeztével leáll. Például az alábbi esetekben lehet szkripteket használni:

- az összes függőben lévő pozíció bezárásánál;
- adatok kiszámításánál;
- adatok táblázatban történő kimutatásánál;
- kapcsolat ellenőrzésénél, kereskedelmi lehetőségek esetében;
- adatok átváltásánál, illetve a grafikonról adatok mentésénél is.

Szkriptek különösen nagy hasznot szolgálnak karbantartási műveletek esetében, ami egyenként feldolgozva időigényesebb és pontatlanabb. 
Mire használható?

Kereskedelemre, természetesen! Az MQL-ben írt programok számtalan módon bővíthetik kereskedésünket. Számtalan új technikai elemzést lehet MQL-ben írni, sok automata szkripttel, amelyek a munka legjavát elvégzik, és utoljára, de nem utolsósorban: Expert Advisor “Szakértő Tanácsadónk”, szabályozza pozíciónkat, nyit új és bezárja meglévő pozíciónkat. Az automatizált kereskedelemmel nem kell folyamatosan a táblázatokat ellenőrizni. Amikor egy bizonyos esemény bekövetkezésére várunk, ahhoz, hogy megbízásunkat teljesítsük, a számítógép megteheti ezt helyettünk, vagy a számítógép tájékoztat az esemény bekövetkeztéről riasztás formájában.