2013. október 04., péntek 12:13

A pszichológiai szemszögei a befektetésnek

Értékelés:
(0 szavazat)

Képes vagy rá?

Az egyik legfontosabb faktor, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres befektetők legyünk, az a pszichológiai készenlét, hogy mennyire tudjuk kezelni a stresszt, és mennyi kockázatot vállalunk. Egy sikeres befektető képes szelektíven gondolkodni, és képes elfogadni egy előre meghatározott veszteséget, hogy elkerülje azt a nyomást, amit egy piaci környezet képes kialakítani.

A képesség, hogy szelektíven gondolkodunk, annyit tesz, hogy képesek vagyunk elválasztani az eszméket és a piaci előrejelzéseket attól a pozíciótól, amibe éppen befektettünk. Ha saját befektetéseinken keresztül figyeljük a piacot az nem más, mint egyfajta reménykedő gondolkodás, miközben semmi kapcsolatunk nincs a jelenlegi piaci trendekkel és szituációkkal. Azt a közös jellemzőt találhatjuk a befektetőknél, hogy amíg nincs éles pozíciójuk, addig nagyon jó eredményt képesek elméletben elérni, de amikor élesben kereskednek, akkor már pszichológiailag nem annyira rugalmasok és nem képesek racionálisan gondolkodni, mint azelőtt. Ezért olyan fontos, hogy tudjunk szelektíven gondolkodni, és ezzel hosszú távon sikeres befektetők lehessünk.

Kockázatok:

- Amikor az érzelmekre hallgatunk befektetési döntéseknél. 
- Eltérünk az eredetileg felállított stratégiánktól.
- A csapda, hogy nekünk van igazunk, és a helyes döntést hoztuk, amikor befektettünk.

Megoldás:

- Tervezzünk, és tartsuk is magunkat ahhoz. Egy terv nem csak addig kell, amíg megnyitjuk a pozíciónkat, és amíg a tranzakció fut, hanem ez az alapja a profi pénzkezelésnek is.
- Jegyezzük le a tranzakciókat, és elemezzük őket, hogy mit miért tettünk.
- Határozzuk meg, hogy miért nyitottuk meg a pozíciókat, és mik a céljaink, amiket el szeretnénk érni.
- Vállald be a veszteséget, és ne félj ettől.
- Ne korlátozd a profit lehetőséget! Ne vágjuk le az arany tojást tojó tyúkot.
- Saját magunk mérjük fel a szituációkat a piacon, és saját magunk hozzunk döntéseket.
- Tanulj a hibáidból és vond le a megfelelő következtetést.


A második leggyakoribb probléma, ami befektetőknél előfordul, az annak a képességnek a hiánya, hogy elfogadjanak egy előre meghatározott veszteséget. Amikor pozíciókat zárnak, akkor általában megelégszenek egy relatíve alacsony profittal is, de amikor veszteségben vannak, akkor hirtelen problémák adódnak a zárással. Arra számítanak, hogy a piac majd megfordul és a nekik kedvező irányba fog haladni. Sajnos az esetek többségében mindig a rosszabbik irányba megy a piac, és a befektető elkezd elég nagy veszteségeket szenvedni. Ezt a szituációt könnyen elkerülhetjük, ha már az elején lezárjuk a veszteségünket, amikor még alacsony. A gyakorlatban hosszabb távon ez a pszichológia saját magát fogja bizonyítani azoknak, akik kitartanak.

Kockázatok:

Sokkal nagyobb veszteségeket szenvedünk el, mint amennyit nyerünk.

Megoldás:

- Mindig legyen kiszállási stratégiánk, mint például a Stop Loss vagy a Csúszó Stop Loss.
- Érdeklődjünk az opciók piacán, ahol a Stop Loss-t úgy is lehet tekinteni, hogy már bele van építve az opció árába.
- Ha már kezdjük elveszíteni az objektivitásunkat, akkor kapcsoljuk ki kicsit a kereskedési platformunkat és pihenjünk! (persze a kiszállási stratégiákat állítsuk be a megbízásokhoz először!)


A képesség, hogy elbírjuk a piaci nyomást, azon alapszik, hogy a befektetési döntéseinket nem befolyásolta az a nyomás, amit egy piac képes teremteni, többségében elemzők és más befektetők által generáltak ezek. Egy befektetőnek elengedhetetlen képessége az, hogy az információ rengetegből ki tudja azokat választani, amik igazán fontosak és kapcsolódnak ahhoz a döntéshez, amit éppen meglépni készül, és nem figyel oda arra a nyomásra, amit a körülötte lévők sugallnak.

Kockázatok: 

Ha úgy érezzük, hogy mindenképpen egy csoporthoz kell tartoznunk, akkor:

- Elveszítjük a saját független ítéletképességünket.
- Abba a hibába esünk, hogy meggyőznek arról, hogy a jó döntést hoztuk (csorda effektus).

Megoldás:

- Mindig saját magad hozd meg a döntésedet! A végén mindig saját magunk vagyunk felelősek a döntéseinkért.
- Maradjunk meg a stratégiánál még akkor is, amikor senki sem ért ezzel egyet! Biztosnak kell lenned abban, hogy a döntésed a saját elemzéseden alapszik, és azokat miért hoztad meg. Nem szabad engedni a nyomásnak, amit a körülöttünk lévők generálnak. 

 

Tovább a kategóriában: Mi az automatizált kereskedelem? »